ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πιο κάτω παραθέτουμε γεγονότα και συχνές ερωτήσεις που αφορούν τις ιδιότητες καθώς και τη συμπεριφορά του χάλυβα ως δομικό υλικό:

1.   Ασφάλεια και Αντοχή
2.   Φιλικό προς το Περιβάλλον
3.   Ευκολία στη χρήση και λειτουργικότητα
4.   Λύση για δύσκολες εφαρμογές (προσθήκες ορόφων κλπ.)
5.   Δυνατότητες μελλοντικής επέκτασης - νέας διαρρύθμισης
6.   Απόλυτη εφαρμογή των υλικών - άψογο φινίρισμα
7.   Γιατί να χτίσω με χάλυβα;
8.   Θα φαίνεται ο μεταλλικός σκελετός στο τελειωμένο σπίτι;
9.   Θα φαίνεται διαφορετικό από τα άλλα σπίτια το δικό μου;
10. Περιορίζομαι από συγκεκριμένο τύπο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού;
11. Όσον αφορά την τιμή; Κοστίζει περισσότερο η δόμηση με χαλύβδινο σκελετό;
12. Ο χαλύβδινος σκελετός θα επηρεάσει την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι;
13. Θα μπορώ να κάνω αλλαγές στη δομή του σπιτιού μου;
14. Θα σκουριάσει ο μεταλλικός σκελετός;
15. Θα είναι πιο κρύο το σπίτι κατά τους χειμερινούς μήνες;
16. Μπορεί το σπίτι μου να είναι ενεργειακά αποδοτικό;
17. Η χρήση του χάλυβα θα κάνει παρεμβολές στη λήψη των ηλεκτρονικών συσκευών;
18. Το σπίτι μου θα κινδυνεύει από κεραυνούς;
19. Θα μπορέσω να πουλήσω το οίκημα;


1. Ασφάλεια και Αντοχή

Ο χάλυβας κατέχει την υψηλότερη αναλογία ισχύος έναντι βάρους από οποιοδήποτε άλλο δομικό υλικό. Οι κατασκευές με μεταλλικό σκελετό από χάλυβα είναι ασφαλέστερες, έχουν λιγότερες ανάγκες συντήρησης, και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις συνηθισμένες κατασκευές από μπετόν. Παρουσιάζει σημαντική αντοχή στην φυσική φθορά και τις καιρικές συνθήκες. Είναι ιδανικό για χρήση σε σεισμογενείς περιοχές καθώς απορροφά τις σεισμικές δονήσεις χάριν της ελαφρότητας και ελαστικότητάς του. Ο χάλυβας είναι άφλεκτο υλικό και εμποδίζει την εξάπλωση πυρκαγιών. Η μέθοδος κατασκευής του, με βιδωτούς αντί για καρφωτούς συνδέσμους, του προσφέρει μεγάλη ανθεκτικότητα σε ανέμους. Διατηρεί τις διαστάσεις του αφού δεν προσβάλλεται από την συστολή και διαστολή που προκαλεί η υγρασία. Επειδή είναι ανόργανο υλικό, δεν σαπίζει, δεν σκεβρώνει, δεν ραγίζει, και δεν ολισθεί όπως άλλα υλικά. Επίσης δεν επηρεάζεται από μύκητες και παράσιτα όπως το σαράκι, έτσι προσφέροντας πολλαπλά πλεονεκτήματα στο νέο κτίσμα.

2. Φιλικό προς το Περιβάλλον

Ο χάλυβας είναι 100% ανακυκλώσιμος, γεγονός με πολλές θετικές εφαρμογές. Κατά την βασική διαδικασία παραγωγής μεταλλικών σκελετών σε κλίβανο οξυγόνου, χρησιμοποιείται τουλάχιστον 25% ανακυκλωμένος χάλυβας.

3. Ευκολία στη χρήση και λειτουργικότητα

Η χρήση του μεταλλικού σκελετού στην κατασκευή κτιρίων βοηθά στην αποφυγή των συνηθισμένων και χρονοβόρων εκκρεμοτήτων και τα μερεμέτια, όπως και τα προβλήματα σχεδιασμού. Επιτρέπει γρηγορότερη περάτωση έργων αφού δεν υπάρχει χρόνος αναμονής όπως με το μπετόν. Εγγυάται ακριβείς ευθείες, τετράγωνες γωνίες και λεία κουφώματα, εξασφαλίζοντας την ομαλή εφαρμογή και κίνηση σε πόρτες και παράθυρα. Είναι ελαφρύτερο και ευκολότερο στην συναρμολόγηση από άλλα υλικά κατασκευής σκελετού, και δεν χρειάζεται να γίνει διαχωρισμός καθώς η ποιότητα είναι ενιαία. Έτσι οι απώλειες είναι λιγότερες (2% για τον χάλυβα, 20% για τη ξυλεία), προσφέροντας πιο επικερδείς κατασκευές και παρέχοντας ένα προϊόν φιλικότερο στο περιβάλλον – σημείο που αναδεικνύει μια οικολογική αντίληψη και την εμπορευσιμότητα του κτίσματος.

4. Λύση για δύσκολες εφαρμογές (προσθήκες ορόφων κλπ.) - δυνατότητα προκατασκευής

Για τις περιπτώσεις προσθήκης καθ' ύψος σε υφιστάμενα κτίρια το σύστημα SCS λόγω του χαμηλού βάρους του αποτελεί ιδανική λύση. Ειδικά σε κτίρια που μελετήθηκαν και κτίσθηκαν προ του 1985 (με βάση τον παλαιό αντισεισμικό κανονισμό) αποτελεί μονόδρομο η χρήση ενός ελαφρού συστήματος δόμησης. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα προκατασκευής των μεταλλικών στοιχείων σε περιπτώσεις όπου η επί τόπου συναρμολόγηση είναι δύσκολη λόγω της μορφής και της θέσης του υφιστάμενου κτιρίου.

5.Δυνατότητες μελλοντικής επέκτασης - νέας διαρρύθμισης

Το σύστημα δόμησης με ελαφριά προφίλ χάλυβα αποτελεί μια λύση που προσαρμόζεται στις μελλοντικές ανάγκες των ιδιοκτητών. Οι μη φέρουσες τοιχοποιίες ξηράς δόμησης μπορούν εύκολα να μετακινηθούν σε σύντομο χρόνο, με χαμηλό κόστος, προκαλώντας ελάχιστες ζημιές στο χώρο γεγονός που είναι αδύνατο με τη συμβατική μέθοδο. Το ίδιο ισχύει για περιπτώσεις μελλοντικής επέκτασης, όπου εξασφαλίζεται η άψογη εφαρμογή του "παλαιού" με το "νέο".

6. Απόλυτη εφαρμογή των υλικών - άψογο φινίρισμα

Η συναρμολόγηση αρχικά του μεταλλικού φορέα και στη συνέχεια των υλικών επένδυσης εξασφαλίζει την απόλυτη εφαρμογή των αρχιτεκτονικών σχεδίων με αποκλίσεις μόλις κάποιων χιλιοστών και παρέχει οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες απόλυτα "γωνιασμένες" μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό, οι τελικές εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες διαθέτουν άψογο φινίρισμα δίνοντας υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα στους χώρους.

7.Γιατί να χτίσω με χάλυβα;

Τα υλικά των μεταλλικών σκελετών είναι οικονομικά, ελαφριά και εύκολα στον χειρισμό. Παράγονται σύμφωνα με αυστηρές προδιαγραφές ποιοτικού ελέγχου. Τα οικήματα με μεταλλικό σκελετό είναι αντισεισμικά, πιο ασφαλή στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, και άφλεκτα.

8.Θα φαίνεται ο μεταλλικός σκελετός στο τελειωμένο σπίτι;

Όχι. Ο σκελετός θα καλυφθεί από τους τοίχους και δεν φαίνεται ούτε από μέσα, ούτε απ’έξω.

9.Θα φαίνεται διαφορετικό από τα άλλα σπίτια το δικό μου;

Όχι. Το σπίτι σας θα μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο στην περιοχή. Επιπλέον, λόγω της ανθεκτικότητας του χάλυβα, μπορείτε να σχεδιάσετε το σπίτι σας με περισσότερους ανοιχτούς χώρους, δηλαδή λιγότερες κολώνες. Με μεταλλικό σκελετό, οι τοίχοι θα παραμείνουν ίσιοι, χωρίς κίνδυνο σκέβρωσης, και τα τελειώματα θα γίνουν με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως.

10. Περιορίζομαι από συγκεκριμένο τύπο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού;

Μπορείτε να δημιουργήσετε σχέδια κατά παραγγελία, ακριβώς όπως θα κάνατε συνήθως. Μπορούμε επίσης να σας προτείνουμε κάποια έτοιμα αρχιτεκτονικά σχέδια.

11. Όσον αφορά την τιμή; Κοστίζει περισσότερο η δόμηση με χαλύβδινο σκελετό;

Η τιμή του χάλυβα έχει μικρές διακυμάνσεις κατά την τελευταία δεκαετία. Ενώ το κόστος παραδοσιακών υλικών δόμησης όπως το τσιμέντο και το ξύλο έχει παρουσιάσει σημαντικές αυξήσεις, οι τιμές του χάλυβα επέδειξαν πολύ μικρές αναπροσαρμογές. Το γεγονός ότι το οίκημά σας θα χτιστεί πολύ γρηγορότερα, με λιγότερα εργατικά έξοδα, λιγότερη υλική σπατάλη, και ευκολότερη μακροπρόθεσμη συντήρηση, συντελούν σε μια οικονομικότερη κατασκευή.

12. Ο χαλύβδινος σκελετός θα επηρεάσει την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι;

Όχι. Οι χαλύβδινοι σκελετοί προτείνονται από το Ινστιτούτο Υγιούς Δόμησης στις ΗΠΑ για ιδιοκτήτες με ευαισθησία σε χημικά υλικά ή με περιβαλλοντική συνείδηση, που αναζητούν καλή ποιότητα του αέρα και μέσα στην οικία τους. Οι μεταλλικοί σκελετοί δεν χρειάζονται επεξεργασία για το σαράκι, όπως και δεν περιέχουν ρητίνες και χημικές συγκολλητικές ουσίες που υπάρχουν σε μερικά άλλα δομικά υλικά.

13. Θα μπορώ να κάνω αλλαγές στη δομή του σπιτιού μου;

Ναι, καθώς ο μεταλλικός σκελετός επιτρέπει μεγαλύτερα ανοίγματα χωρίς ενδιάμεσο στήριγμα, το οίκημα μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς εσωτερικά χωρίσματα (μεσοτοιχίες), διευκολύνοντας τις αλλαγές χωρίς να επηρεαστεί η στατικότητα του κτιρίου.

14 . Θα σκουριάσει ο μεταλλικός σκελετός;

Η χρήση σκελετού από γαλβανισμένο χάλυβα προστατεύει το οικημά σας από την σκουριά.

15. Θα είναι πιο κρύο το σπίτι κατά τους χειμερινούς μήνες;

Λόγω των μεθόδων μας στην χρήση μόνωσης, το σπίτι σας θα είναι πιο ενεργειακά αποδοτικό, συντηρώντας τη ζέστη το χειμώνα, και τη δροσιά το καλοκαίρι.

16. Μπορεί το σπίτι μου να είναι ενεργειακά αποδοτικό;

Ναι. Τα οικήματα με μεταλλικό σκελετό μπορούν να σχεδιαστούν έτσι ώστε να ικανοποιούν ή και να ξεπερνούν τα κρατικά πρότυπα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, επειδή δεν σκεβρώνει, αλλά διατηρεί τις ευθείες του, ο σκελετός βοηθά στην αποφυγή ρωγμών λόγω συστολής ή στρέβλωσης, έτσι αποτρέποντας τις διαρροές του αέρα που αποτελούν αιτία ακριβής απώλειας της ενέργειας.

17. Η χρήση του χάλυβα θα κάνει παρεμβολές στη λήψη των ηλεκτρονικών συσκευών όπως το ραδιόφωνο, το ασύρματο τηλέφωνο ή την τηλεόραση;

Όχι. Τα κύματα περνούν, επιτρέποντας την χρήση όλων των ραδιόφωνων, τηλεφώνων και τηλεοράσεων μέσα στο σπίτι σας.

18. Το σπίτι μου θα κινδυνεύει από κεραυνούς;

Ο μεταλλικός σκελετός προσφέρει καλύτερη προστασία στους κατοίκους από οποιοδήποτε άλλο σύστημα δόμησης. Οι επιστήμονες προτείνουν την χρήση κτιρίων με μεταλλικό σκελετό ως καταφύγια κατά τη διάρκεια καταιγίδας γιατί ο σκελετός γειώνει τον ηλεκτρισμό, ελαττώνοντας την πιθανότητα εκρήξεων, πυρκαγιών, ή ηλεκτροπληξίας.

19. Θα μπορέσω να πουλήσω το οίκημα;

Το σπίτι σας δεν χρειάζεται να διαφέρει καθόλου από του γείτονα και λογικά πρέπει να κινηθεί με την ίδια ευκολία στην αγορά. Λόγω της μεγάλης αντοχής και ανθεκτικότητας του χάλυβα, το οίκημά σας θα διατηρήσει την αξία του, ειδικά μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, αν εκμεταλλευτείτε την ευκαμψία και αντοχή του χάλυβα για να σχεδιάσετε το κτίριο με ανοιχτούς και ευάερους χώρους, το κτίριο θα παρουσιάζει πρόσθετα προσόντα για μελλοντικούς αγοραστές.